lauantai 12. maaliskuuta 2016

Talviliikuntakauden marjapiirakka

Huomasin juuri, että en ole leiponut kuukauteen mitään! Aika on mennyt koiraa, retkiluistimia ja suksia ulkoiluttaessa. Vuoden pimeimpinä kuukausina leivoin todella ahkerasti ja nyt valon määrän lisääntyessä ulkoiluinto on noussut ja leivontainto (väliaikaisesti) vähentynyt. 

Eilen alkoi kuitenkin kovasti tehdä mieli marjapiirakkaa. Nautiskelin ajatuksella, että hiihtolenkin jälkeen juon kahvia ja syön ihanaa perusmarjapiirakkaa, ihan ilman mitään twistejä ja uudistuksia. Pakastimesta löytyy vielä niin mustikoita, vadelmia kuin mansikoitakin ja niiden käyttäminen sopii liikkujalle hyvin. Ja kun terveyslinjalle lähdin, korvasin osan pohjan vehnäjauhoista spelttijauhoilla ja täytteeseen valitsin kermaviiliä. 

Hyvä oli hiihtolenkki ja namia oli piirakka sen jälkeen.
Marjapiirakka
pohja:
150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1½ dl vehnäjauhoja
1½ dl spelttijauhoja 
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmuna ja vatkaa. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe keskenään, lisää taikinaan ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä pohjataikina voidellun piirasvuoan (halkaisija noin 28 cm) pohjalle ja reunoille.

täyte:
noin ½ litraa marjoja (marjojen ei tarvitse olla täysin sulaneita, kohmeiset käy)
2 dl kermaviiliä
1 muna
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Kaada marjasekoitus pohjan päälle. Omat marjani olivat vielä osittain jäisiä. Sekoita kermaviilin joukkoon kananmuna ja vatkaa esim. haarukalla sen verran, että munan rakenne rikkoontuu. Lisää sokerit, sekoita. Kaada täyte marjojen päälle vuokaan. Paista 175-200 asteessa noin 40 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti