sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Anjovispiirakat

Mehevät piirakat ovat aina maistuvaa tarjottavaa, makeana ja suolaisena. Tällä kertaa oli suolaisen vuoro ja päätin vielä tehdä yhden ison piirakan sijasta monta pientä. Täytteeseen valitsin hieman harvemmin käytettyä anjovista. Suolaisuutensa takia se sopii hyvin piirakkatäytteeseen. Jos anjoviksen maku ei miellytä, sen voi hyvin korvata esim. kylmäsavulohella. 

Pikkupiiraat paistuvat kätevästi muffinssipellillä. Näpertämistä on hieman enemmän mutta toisaalta vaihtelu virkistää ja pikkuiset ovat kivan näköisiä kahvipöydässä. Pohjataikinaa voi käyttää ilman muutoksia myös makean piirakan pohjana. 



Anjovispiirakat (12 kpl)
taikina:
150 g voita
4 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
½ dl kermaviiliä

Voit valmistaa taikinan joko käsin tai monitoimikoneessa. Paloittele kylmä rasva kulhoon. Lisää jauhot ja suola. Nypi/aja ainekset murumaiseksi seokseksi. Lisää kermaviili ja sekoita tasaiseksi. Jos taikina tuntuu liian kovalta, voit lisätä tilkan kylmää vettä. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa vähintään täytteen valmistamisen ajan. 

täyte:
5 keitettyä kananmunaa
4 dl kevätsipulisilppua (myös purjo käy hyvin)
1 iso rasia anjovista (tai sama määrä muuta kalaa)
3-4 rkl silputtua tilliä
1½ dl kermaviiliä
1 muna (raaka)
mustapippuria
juustoraastetta

Keitä kananmunat, anna jäähtyä. Leikkaa sipuli/purjo renkaiksi ja hauduta pannulla pehmeäksi. Anna jäähtyä. Leikkaa anjovikset saksilla pieniksi paloiksi. Hienonna kananmunat kulhossa ja lisää sipuli, anjovis ja tillisilppu. Sekoita eri kulhossa kermaviili ja kananmuna. Mausta pippurilla. 

Jaa pohjataikina 12 osaan ja kauli palat jauhojen avulla pyöreiksi. Taputtele palat muffinssivuokien pohjalle ja reunoille. Leikkaa ylimääräinen taikina pois ja siisti reunat. Lusikoi täyte pohjien päälle ja kaada vielä täytteen päälle kermaviili-munaseos. Viimeistele juustoraasteella. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti