torstai 28. joulukuuta 2017

Lime-juustokakku (liivatteeton)

Joulun jälkiruokapöytään valitsin tänä vuonna juustokakun. Perheessä sitä oli toivottu ja lisäksi halusin joulusuklaan, piparien ja torttujen seuraksi jotain raikasta. Lime maistuu kakussa juuri sopivasti, maku on raikas mutta ei liian hapan.

Vaikka nyt leivoin tätä joulukakuksi, lime-juustokakku ei mielestäni ole vain joululeivonnainen. Makunsa puolesta limekakkua voi leipoa ympäri vuoden.




Lime-juustokakun ohje löytyi Kotilieden leivonta-lehdestä (24/2017). Suomalaiset lakat sopivat kakun kanssa hyvin. Sen sijaan kananmunan valkuaisella ja tomusokerilla kuorruttamani rosmariinin oksa ei hivele omaa silmääni ollenkaan.




Lime-juustokakku
pohja:
150g pehmeää voita
½ dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija noin 24 cm) leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat. 
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri, vatkaa kananmuna mukaan. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

täyte:

600g maustamatonta tuorejuustoa
1prk (387g) kondensoitua maitoa
1 dl lime curd-tahnaa
3 kananmunaa
½ dl maissitärkkelystä

Sekoita täytteen aineet huolellisesti keskenään. Varo, ettei tuorejuusto jää paakkuihin. 
Kaada täyte varovasti vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 55 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä 15 minuuttia.

kuorrute:
200g ranskankermaa
4 rkl tomusokeria

Sekoita ranskankerma ja tomusokeri tasaiseksi seokseksi. Levitä varovasti kakun pinnalle. 
Jatka paistamista 5-6 minuuttia, jotta seos hyytyy. Anna kakun jäähtyä ritilän päällä, ennen kuin irrotat vuoan. Säilytä kakkua kylmässä mutta ota lämpenemään noin tuntia ennen tarjoilua. Huoneenlämpöisessä kakussa maut pääsevät paremmin esille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti