lauantai 24. elokuuta 2013

Omenapiirakka

Olen vakaasti sitä mieltä, että mikään missä on juustoa, ei voi olla pahaa. Ja tämä pätee myös leivontaan. Syksyllä leivotaan tietenkin omenoista ja omenapiirakka + mascarponejuusto on vastustamaton yhdistelmä. Omat omenapuut tuottavat vielä niukasti satoa, joten kiitos työkaverilleni Niinalle omenoista. Sinulla on ihana piha! Omin kätösin kerätyt piirakkaomput päätyivät tähän vanilja-mascarpone piirakkaan. Piiras on melko makea, joten se ei tarvitse edes jäätelöä seurakseen.

Omia omppuja.


Täytettä on paljon!

Vanilja-mascarpone omenapiirakka (alkuperäinen ohje Kinuskikissa)
pohja:
150 g voita
1 1/4 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita

täyte:
1 ps vaniljakastikejauhetta, esim. Blå Band
(tai 1½ dl maitoa + vaniljakastikepussi)
250 g mascarponejuustoa
n. 400 g omenoita
n. 1 ½ rkl siirappia

Valmista vaniljakastike pakkauksen ohjeen mukaan ja anna jähmettyä hetken jääkaapissa. Mielestäni kastike saa jäädä melko löysäksi, täytteestä tulee siten vielä mehevämpi. Jos kuitenkin tykkäät jämäkämmästä täytteestä, sekoita jauhe 1½  desilitraan maitoa ja anna jähmettyä hetki jääkaapissa.

Tee pohjataikina ja kuori ja viipaloi omenat. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Lisää mascarponejuusto vaniljakastikkeeseen ja kaada seos pohjan päälle. Asettele omenaviipaleet täytteen päälle. Valuta siirappia omenoiden päälle - oman maun ja omenoiden happamuuden mukaan. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia. Malta mielesi ja anna jäähtyä hetken aikaa...

Mitä happamampia omenoita, sitä enemmän siirappia.

2 kommenttia:

  1. Aivan ihanaa! Taisin mennä vain sekaisin vaniljakastikkeen kohdalla. Teitkö sen tuohon pieneen maitomäärään vai Blå Bandin ohjeen neljään desiin? Mä valmistin pakkauksen ohjeen mukaan ja arvata saattaa, että piiras on todella vaniljainen! :) Nam!

    VastaaPoista
  2. Hyvä huomio Sirma. Tein Blå bandin ohjeen mukaan. Poistankin tuon pienen maitomäärän ohjeesta.

    VastaaPoista