lauantai 13. tammikuuta 2018

Pataleipä


Missä ja milloinkahan viimeksi olemme syöneet aamupalalla niin tuoretta leipää, että voi sulaa sen pinnalle. Ehkä joskus ulkomailla. Tänään sellainen ihme kuitenkin tapahtui, sillä laitoin eilen illalla pataleivän muhimaan ja aamulla tämä kätevä emäntä nosti aamupalapöytään tuoreen, rapeakuorisen leivän. 



Hiivataikinat eivät koskaan ole olleet se minun juttuni, joten kun löysin taikinaohjeen, jossa leipätaikinaa ei tarvitse sen kummemmin vaivata, oli sitä pakko kokeilla. Taikina jätetään edellisenä iltana kohoamaan ja seuraavana aamuna uuni hoitaa loput, ei siis sotkuista keittiötä tai tahmaisia käsiä. 

Taikinassa käytetään kuivahiivaa, joten nesteen lämmön kanssa kannattaa olla tarkka. Kuivahiiva tarvitsee melko korkean lämpötilan, itse käytin näin ensimmäisellä kerralla oikein lämpömittari, jotta sain nesteen 42 asteiseksi. 

Pataleivän ohjeen on jakanut aiemmin monikin eri bloggari ja esim. Maku-lehti.



Pataleipä
7 dl jauhoja (esim. vehnäjauhoja + sämpyläjauhoja)
1-2 tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
3½ dl lämmintä vettä
siemeniä yms. koristeluun
öljyä 

Yhdistä jauhot, suola ja kuivahiiva. Lisää lämmin vesi ja sekoita tasaiseksi, taikinaa ei tarvitse sen kummemmin vaivata. Peitä taikinakulho tuorekelmulla ja jätä se huoneenlämpöön vähintään 12 tunniksi.

Kaada taikina pöydälle ja muotoile palloksi. Peitä taikina ja anna kohota puolisen tuntia. Leivän voi kohottaa myös kulhossa.

Laita kannellinen pata uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen. Ota pata uunista, sivele pohja ja reunat ruokaöljyllä tai voilla. Nosta leipä pataan, koristele halutessasi esim. siemenillä. Paista leipää 30 minuuttia kansi padan päällä. Ota kansi pois ja paista vielä noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen. Kumoa leipä padasta ja jäähdytä kevyesti peitettynä. Leipä on parhaimmillaan tuoreena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti