lauantai 15. huhtikuuta 2017

Gluteeniton suklaakakku

Päivitän jälleen suositun gluteenittoman suklaakakun ohjetta ja kuvia. Ensimmäisen kerran ohje on julkaistu blogissani syksyllä 2013.

Pääsiäisen suklaakakku näyttää tältä. Sallisen värikäs sokeriströsseli on myös gluteenitonta.




Gluteeniton ruokavalio asettaa omat haasteensa herkutteluun. Onneksi nykyisin on jo hyvin saatavilla gluteenittomia jauhoja ym. leivontatuotteita. Tarkkana tuotteiden kanssa pitää kuitenkin olla ja esim. suklaan sisältö kannattaa tarkistaa huolellisesti. Omaksi suosikiksi on noussut Brunbergin tumma suklaa, joka on sekä gluteeniton että laktoositon.

Tämä suklaakakkuohje on vuosien takaa, löytö Hesarin ruokapalstalta. Jo pelkkä kuorruttamaton kakku on aivan ihanaa, kuorrutettuna taivaallista. Ulkonäköä on koristeilla helppo muuttaa.


Myös Marianne-rakeet ovat gluteenittomia.

Suklaakakku
1½ dl sokeria
200 g tummaa suklaata (Brunberg)
125 g voita
4 munaa
ripaus suolaa
3/4 dl perunajauhoja

Voitele irtopohjavuoka, halkaisijaltaan n. 20cm.

Paloittele kattilaan suklaa ja voi. Mittaa joukkoon 1 dl sokeria. Sulata hyvin miedolla lämmöllä sekoittaen. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä hetken ajan.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi lopun sokerin kanssa. Lisää joukkoon ripaus suolaa. Lisää keltuaiset yksitellen ja koko ajan sekoittaen hieman jäähtyneeseen suklaaseokseen. Lisää perunajauhot (kannattaa siivilöidä). Yhdistä valkuaisvaahto seokseen varovasti käännellen.

Paista n. 30 minuuttia 175 asteessa. Kakku voi hyvin jäädä sisältä hieman kosteaksi. Säilytä kakkua viileässä, sopii hyvin myös pakastettavaksi.

Kuorrutus:
150 g tummaa suklaata
25 g voita
1 dl kuohukermaa
(1/4 tl cayennepippuria)

Kakun kuorrutus on parhaimmillaan, kun se tehdään vasta tarjoilupäivänä.

Paloittele suklaa pieniksi paloiksi. Kiehauta kerma kattilassa. Ota pois liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa ja voi. Sekoita, kunnes suklaa ja voi ovat sulaneet ja massa on tasaista. Jos haluat maustaa kuorrutteen, lisää mauste tässä vaiheessa. Valuta kuorrutus kakun päälle.

Kuorrutteeseen on lisätty cayennepippuria, koriste varoittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti