sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Vuohenjuusto-parsakaalipiiras

Alkukesä on ollut sen verran kylmä, että suunnitellut jäätelökokeilut ovat vaihtuneet lämpimien piiraiden kokeiluun. Jotenkin vain jäätelön tekeminen ja nauttiminen on säästä kiinni, ei sille mitään voi. 

Vuohenjuusto-parsakaalipiiraan ohje löytyi sattumalta Patalintu-nimisestä blogista. Piiraasta tuli ihan syötävä, mutta minuun makuuni ehkä hieman vaisu. Kannustankin kokeilemaan kirsikkatomaattien tilalle aurinkokuivattuja tomaatteja, ne toisivat piiraaseen makua ja suolaisuutta. Täytettä olisi voinut olla enemmänkin, parsakaalit ja vuohenjuustopalat jäivät minulla keikkumaan täytteen päälle ja juustopalat ehtivät hieman palaa uunissa. Jatkossa lisään täytteeseen toisen purkin kermaviiliä tai pari desiä ruokakermaa. 



Vuohenjuusto-parsakaalipiiras
pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita (minulla hiutaleita+leseitä)
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
½ dl kylmää vettä

täyte:
300 g parsakaalia
muutama kirsikkatomaatti tai aurinkokuivattua tomaattia
1 tanko (200 g) vuohenjuustoa
1 valkosipulin kynsi 
50 g parmesaania raastettuna
1-2 prk kermaviiliä 
(tai 1 prk kermaviiliä ja noin 2 dl ruokakermaa)
2 kananmunaa
mustapippuria
pinjansiemeniä valmiin piiraan päälle 

Aloita keittämällä parsakaalin nuppuja suolalla maustetussa vedessä noin neljä minuuttia. Laita nuput valumaan siivilään tai talouspaperin päälle. 

Yhdistä pohjan jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Sekoita joukkoon pehmeä voi. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan (halkaisija noin 28cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteessa, uunin alatasolla, noin kymmenen minuuttia. 

Levitä parsakaalin nuput esipaistetun pohjan päälle. Kuutioi tomaatit tai leikkaa aurinkokuivatut tomaatit pienemmiksi paloiksi. Ripottele tomaatit parsakaalin sekaan. Leikkaa vuohenjuusto siivuiksi ja asettele parsakaalien ja tomaatin päälle. Raasta parmesaani, hienonna valkosipulin kynsi. Sekoita keskenään kermaviili (+ruokakerma), kananmunat ja noin 3/4 osaa parmesaanista. Mausta valkosipulilla ja mustapippurilla. Kaada seos juuston päälle vuokaan. Ripottele loput parmesaanista piiraan pinnalle. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt ja saanut väriä. 

Ripottele pinjansiemenet valmiin piiraan päälle. Halutessasi voit paahtaa niitä ensin kuivalla, kuumalla pannulla. Varo polttamasta.

Piiras on hyvää (jollei jopa parempaa) myös uudelleen lämmitettynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti