sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Sitruuna-lakritsipalat

Olen pitkään etsinyt haastajaa mokkapaloille. Blogissa on aiemmin esitelty toffee-mokkapalat sekä lukuisa määrä erilaisia leivosten ja mokkapalojen välimaastoon jääviä makeita herkkuja. Nyt sitruunahuumassani oli jälleen aika tarttua uuteen haastajaan eli sitruuna-lakritsipaloihin. Alkuperäinen ohje on vanha, todennäköisesti Helsingin Sanomista löydetty. 

Yksi syy siihen, etten ole näitä paloja aiemmin kokeillut, oli ohjeen mukaisen lakritsijuurijauheen löytäminen. Sen metsästäminen osoittautui erittäin mielenkiintoiseksi, Ekolosta lopulta löytyi. Suuren metsästyksen jälkeen olikin pieni pettymys, miten vähän lakritsi maistui pohjataikinassa. Onneksi lakritsin vähyys taikinassa jäi ainoaksi pettymykseksi, sillä sitruuna-lakritsipalat ovat huimaa syötävää. Pohja on ihanan pehmeä ja sitruuna sopii täydellisesti yhteen kuorrutuksen eli lakritsikinuskin kanssa. Aluksi suun täyttää laku, sen jälkeen pamahtaa sitruuna. Tästä taitaa tulla nonnan pääsiäiskahvipöydän yllättäjä!





































Sitruuna-lakritsipalat
pohja:
200 g voita
1½ dl sitruunamehua (noin kolme sitruunaa)
1 sitruunan raastettu kuori
4 kananmunaa
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl lakritsijuurijauhetta

Raasta yhdestä sitruunasta keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Purista sitruunamehu. Paloittele voi kattilaan, lisää sitruunamehu ja -kuoriraaste. Kuumenna, kunnes voi sulaa. Seoksen ei tarvitse kiehua. Jäähdytä kädenlämpöiseksi.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää munavaahdon joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja voi-sitruunaseosta. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina uunipellille ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.

Lakritsikinuski:
2 dl kuohukermaa
10 Kick-patukkaa
koristeluun esim. nonparelleja

Paloittele Kick-patukat pieniksi paloiksi. Keitä kuohukermaa ja laktritsipaloja hiljaisella lämmöllä 5-10 minuuttia. Valmiissa kinuskissa lakritsipalat ovat kokonaan sulaneet ja seos on kiiltävää, kinuskimaista. Anna kinuskin levätä kattilassa muutama minuutti ja kaada se sitten jäähtyneen pohjan päälle. Koristele halutessasi esim. nonparelleilla. Säilytä viileässä. Palojen leikkaaminen on helpompaa, kun lakritsi on viileää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti